TOP
Rafa González avui a Ràdio Illa.

GxF assenyala que amb la modificació de la gratuïtat del bus Sa Unió incompleix un acord unànime del Ple

Rafa González, conseller de Gent per Formentera, ha lamentat en declaracions a Ràdio Illa la decisió de l’actual equip de Govern del Consell d’eliminar, a partir de l’1 de setembre, la gratuïtat dels abonaments i títols multiviatge en transport públic per als visitants de la nostra illa. González, responsable de Mobilitat de la formació, ha argumentat que amb aquesta mesura el Govern insular “ha passat de bonificar abonaments a bonificar persones” tot recordant que per aconseguir la gratuïtat, a partir de divendres s’haurà de comptar amb la condició de resident o de treballador acreditat.

Consell d’Entitats, Ple i Estat
A més, el conseller opositor afirma que amb aquesta decisió “Sa Unió no compleix amb el que es pactà en el Consell d’Entitats, ni amb l’acord de Ple aprovat per unanimitat el novembre de 2022, ni amb el compromís del Consell davant el Govern central de mantenir aquesta gratuïtat fins a desembre de 2023″.
Sobre aquest darrer punt, González ha detallat que l’acord amb l’Estat central implicava que el Consell cobràs gairebé 430.000 euros a canvi de garantir la gratuïtat durant tot el 2023. Segons el també extitular insular de Mobilitat, si se suprimeix la gratuïtat general del transport públic abans del 31 de desembre d’enguany, s’incompliria l’acord amb Madrid, cosa que comportaria la pèrdua de la partida finalista de 430.000 euros de finançament estatal. En canvi, la consellera insular de Mobilitat, Verónica Castelló, assenyala que la supressió de la gratuïtat general sí que és compatible amb el cobrament de la partida estatal. Escoltau l’entrevista completa aquí.

El representant de GxF ha aprofitat per recordar que el Consell compta amb aquesta partida estatal per subvencionar el transport públic terrestre gràcies al fet que les institucions insulars de Formentera, Eivissa i Menorca acordaren exigir-la, després que l’executiu central aprovàs la gratuïtat del transport públic en tren. Segons González aquesta reivindicació era lògica atès que a la Península se subvencionaven els trajectes en tren, un mitjà de transport que no existeix en les tres illes citades.
D’altra banda, González ha recordat que fins ara no tots els viatgers de les línies d’autobús han gaudit de la bonificació, ja que el servei que fa els trasllats des de la Savina cap a ses Illetes, un dels més demandats pels turistes, no és de franc i es paga a 4 euros el trajecte.

El doble de viatgers que fa quatre anys
Finalment, González ha subratllat l’increment de viatgers de bus a Formentera, passant de 30.000 usuaris de gener a maig de 2019 a 60.000 durant el mateix període d’enguany. Així mateix, ha assenyalat que mai fins a enguany Formentera havia comptat amb una partida tan gran per fomentar polítiques de mobilitat sostenible, ja que en aquest capítol acumula 400.000 euros provinents del Govern balear, 600.000 euros recaptats amb el Formentera.eco i els 430.000 euros de finançament estatal.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES