TOP
Verónica Castelló avui a Ràdio Illa.

La matèria orgànica per fer compost no es tractarà a l’aire lliure sinó que s’enviarà a Eivissa

El Consell de Formentera traslladarà a Eivissa la matèria orgànica que uns 150 mitjans i grans productors generin durant la campanya turística 2024, segons ha afirmat a Ràdio Illa Verónica Castelló, consellera insular de Gestió Ambiental. Castelló ha assenyalat que fins que Formentera no compti amb una infraestructura adequada, és a dir, fins que no es construeixi una nau a la planta de Transferència des Cap per processar la matèria orgànica i convertir-la en compost en un espai tancat, aquest tractament es farà a l’àrea ambiental de Ca Na Putxa, a Eivissa. Fins a la passada temporada turística, el tractament de la matèria orgànica per produir compost a Formentera s’ha fet a l’aire lliure, a la planta de Transferència des Cap, generant importants molèsties als veïns, que des de 2018 denuncien la situació. La previsió de Castelló és que la nova planta pugui ser una realitat en uns dos anys, ja que actualment s’ha d’encarregar l’avantprojecte i sol·licitar els permisos mediambientals.

La consellera, que ha apuntat que aquest trasllat de residus tendrà un cost anual de més de 100.000 euros, ha exposat que el Consell està en la recta final d’oficialitzar l’acord pel qual el tractament passarà a fer-se a Ca Na Putxa, una instal·lació que depèn del Consell d’Eivissa. A més, ha aclarit que el compost generat a Eivissa amb la matèria orgànica de Formentera, de moment, no tornarà cap a la nostra illa.

Un camió descarrega restes orgàniques dels restaurants de l’illa, durant el 2022. Sergio Viñuela.

 

Castelló ha explicat que les gestions que han fet possible aquesta solució han retardat la posada en marxa de la campanya anual de recollida de residus orgànics a mitjans i grans productors, que habitualment arrencava el 15 de maig. Enguany, la recollida a aquests establiments començarà “la setmana vinent o l’1 de juny”.
D’altra banda, Castelló ha assegurat que la recollida d’orgànica a la població en general, amb la instal·lació d’un cinquè contenidor i que està contemplada en la nova contracta de residus, està previst que comenci a finals d’enguany o, com a tard, durant el primer trimestre de 2025.

Arriben quatre nous camions de recollida de fems
D’altra banda, Castelló ha informat que aquest cap de setmana han arribat a Formentera els quatre camions nous de la recollida de residus, que substitueixen les obsoletes unitats que han operat fins ara i que havien set motiu de queixa recurrent dels treballadors del servei de neteja i un dels motius, juntament amb l’increment salarial, que han portat el personal a anar a la vaga la passada Setmana Santa. La titular de Gestió Ambiental ha aclarit que cal esperar “uns dies” per posar a punt els camions i que comencin a funcionar.

La Deixalleria obre fins i tot els diumenges
L’arribada dels nous camions està vinculada amb l’entrada en funcionament de la nova contracta, que també contempla l’ampliació d’horaris de la Deixalleria de residus voluminosos (a la zona industrial), que de maig a octubre amb el següent horari: de 9 a 13 hores i de 15.30 a les 21 hores, de dilluns a dissabtes, i diumenges de 9 a 13 hores. Així mateix, Castelló ha demanat als ciutadans que gestionin amb civisme els residus voluminosos, que no han d’abandonar-se al costat dels contenidors sinó ser traslladats a la Deixalleria. En aquest sentit, ha recordat que els ciutadans poden sol·licitar en el telèfon 900 102 656 que se’ls hi recullin gratuïtament en el domicili els seus residus voluminosos.

Sancions per a l’empresa concessionària
Tot i l’arribada dels vehicles i l’ampliació dels serveis, la consellera ha lamentat que la nova contracta de residus, que entrà en vigor el passat 25 de març, encara no s’hagi desplegat completament i ha posat com a exemples les mancances relatives a la instal·lació de nous contenidors, noves papereres i la contractació de més personal. En aquest capítol, Castelló ha indicat que fa setmanes que des dels serveis tècnics i jurídics del Consell estan treballant per interposar sancions a la companyia concessionària del servei de residus, Prezero, i que espera que estiguin enllestides “aquesta setmana”.
La consellera ha avançat que una de les sancions que recauran sobre l’empresa és precisament haver incomplert el pla d’implementació, que preveia vuit mesos de transició per arribar al 25 de març amb tots els serveis, la maquinària i el personal que contempla la contracta, ja desplegats. Només aquest incompliment ja suposa una falta “molt greu” que pot arribar a generar una sanció de fins a 300.000 euros. A més, ha afegit la també vicepresidenta, hi ha un altre incompliment que seria “greu” amb sancions previstes de fins a 180.000 euros.

Vaga de fematers i recollida de posidònia a ses Illetes
Sobre la convocatòria de vaga indefinida anunciada per la plantilla de Prezero per al mes de juny, ha manifestat que el Consell encara no ha rebut la convocatòria oficial de l’aturada, que ha de ser remesa quinze dies abans del seu inici. A més, Castelló ha parlat durant la passada setmana amb representants d’UGT. En aquesta conversa, la responsable de Gestió Ambiental, ha transmès al sindicat que l’empresa ha de complir amb l’acord de pujada salarial que va subscriure amb el seu personal la primavera de 2023 i que està incomplint des del mes de gener.
Finalment, Castelló ha informat que la retirada de la posidònia acumulada a les platges del Parc Natural es portarà a terme entre aquesta setmana i la vinent.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES