TOP
Un camió descarrega restes orgàniques dels restaurants de l’illa, durant el 2022. Sergio Viñuela.

Vesins denuncien les molèsties del compostatge: “Olor nauseabunda, mal de cap i rates”

Diversos vesins de la Planta de Transferència des Cap han donat entrada en el registre del Consell de Formentera a una instància per denunciar les males olors, l’increment de plagues i altres molèsties que els produeix l’elaboració de compost a l’aire lliure en aquesta instal·lació pública i per demanar a la institució insular el cessament “immediat” d’aquesta activitat “fins a la posada en funcionament d’unes instal·lacions adequades”. Els afectats han fet diversos registres de forma individual de la mateixa instància, en una acció “organitzada i consensuada”, segons han explicat, per reivindicar solucions per una problemàtica que denuncien des de 2018 i que perjudica les cases de la zona, entre les quals hi ha residències de tot l’any i també estades turístiques.

“Olor nauseabunda” i “rates”
En l’escrit, els ciutadans descriuen que, des de mitjan maig i a conseqüència de l’inici de la recollida de fracció orgànica a uns 140 establiments amb la qual es fa el compost, pateixen “l’olor nauseabunda a podridura” que “impregna les nostres llars, i ens causa problemes respiratoris i mals de cap, més enllà del malestar psicològic generat davant d’aquesta situació”. Així mateix, assenyalen que “les mosques que s’hi crien envaeixen les nostres cases, resultant tremendament molest i antihigiènic” i també fan una menció a la fauna vertebrada: “Les gavines que s’alimenten lliurement dels residus [orgànics] han proliferat tant que formen autèntiques bandades que arriben a transportar residus a les nostres propietats” i que “cada vegada que reprèn aquesta activitat proliferen les rates a tota la zona, arribant als habitatges.
La instància també recull la preocupació per la salut del “personal de la Planta de Transferència i els seus usuaris, i els empleats del centre de descontaminació de vehicles de Ca Na Negreta” que “es veuen exposats a fortes olors”.

Foto feta la passada setmana pels vesins de la zona on es fa compost en què també s’aprecien les gavines.

 

 

Assenyalen vessaments a la mar en una Reserva Marina
D’altra banda, aquests residents des Cap indiquen que “l’àrea on es desenvolupa l’activitat de compostatge no disposa d’una llosa de formigó, ni d’un sistema de recollida de lixiviats” (els residus en forma de líquid que s’originen a partir de materials sòlids). La instància sosté que no existeix cap mètode per evitar que “aquests [lixiviats] es filtrin al subsol o directament a la mar (quan plou), vessant-se per les penyes (…), en una zona declarada Reserva Marina”.
Atesa aquesta descripció, els residents sol·liciten un “informe tècnic i mediambiental que avali aquesta situació” i reclamen al Consell una còpia de l’autorització d’ocupació [de l’àrea on es fa el compostatge] per part de Costes, ja que, apunten, està afectada per la zona de servitud. D’altra banda, també demanen a la institució insular una còpia de la “llicència d’activitat que empara l’activitat en un abocador clausurat”.
A més d’entendre que s’incompleixen les normes sanitàries derivades dels Reglaments de la Unió Europea (1774/2002 i 208/2006) els vesins també reclamen una “còpia del pla de control de plagues” i un “anàlisi de control de patògens” així com còpia del “llibre de registre amb dates de volteig, temperatura i freqüència” de l’activitat de compostatge.

La zona on es fa compost, a la Planta de Transferència, la setmana passada.

 

“Desesperació” i “impotència”
En el mateix text s’esmenta que fa anys que el veïnat ha fet freqüents “queixes” a l’administració insular sobre les “deficiències i problemes [que] es van arrossegant any rere any, i augmentant per mor de l’increment del volum processat”. En aquest sentit, els signants es pregunten: “Què ha fet l’administració per esmenar les deficiències que provoquen les molèsties? On és la promesa planta de compostatge? On és el projecte?”. Pels afectats, els governants han fet “promeses incomplertes una darrere l’altra, amb declaracions de bones intencions que es queden només en intencions” i afegeixen: “No ens queixem per vici ni per gust, sinó per desesperació, impotència i com a víctimes d’una actuació negligent respecte al medi ambient i la salut pública per part de la institució insular”.
Finalment, reclamen que “com a vesins d’aquesta activitat molesta” voldrien tenir “accés als projectes i estudis tècnics que s’han realitzat fins avui perquè aquesta instal·lació provisional pugui adaptar-se al compliment de la normativa vigent”.

La futura planta de compostatge
El Pla Director de Residus de Formentera, aprovat el 2019, preveu la construcció d’una planta de compostatge i de tractament de residus de construcció a la Planta de Transferència des Cap. Així mateix, el pressupost del Govern balear de 2023 inclou una partida d’1 milió d’euros que es destinaria, d’una banda, a la redacció d’un projecte per a la planta de compostatge de Formentera (valorat en 120.000 euros) i, de l’altra, per al finançament del trasllat de residus no reciclables a Eivissa.
El compost elaborat as Cap, explica el Consell, es posa a disposició de la Cooperativa del Camp per adobar els camps cedits al banc de terres. L’any passat es varen recollir 509 tones de matèria orgànica.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES