TOP
Residus de sis països diferents trobats en un petit tram del litoral de la Mola. Dennis Leisdorf.

La volta al món a través dels residus trobats a s’Estufador

El passat cap de setmana, una parella resident a Formentera, Dennis Leisdorf i Isa Juan Segboer, va omplir fins a 14 sacs de residus, principalment plàstics, en 4 hores de passeig per la zona de s’Estufador. Segons explica l’activista ambiental i impulsor d’accions similars, Mikel Gabarain, si es té en compte que cada sac té una capacitat de 120 litres, això equival a entre 250 i 300 quilos de fems. Es tracta de residus que la mar ha anat dipositant en aquesta zona del litoral de la Mola, que acostuma a concentrar bona part de la contaminació que arrossega les onades. Les bosses han quedat emmagatzemades prop de s’Estufador i s’ha avisat als serveis del Consell perquè les retirin.

Isa i Dennis, el passat cap de setmana, prop de s’Estufador. 

Leisdorf, fotògraf de professió, ha documentat la neteja captant imatges d’abans i després de l’acció. Fins i tot ha compost un ‘mosaic planetari’ amb envasos recuperats en aquesta àrea del litoral formenterer, que se surten dels que habitualment es recullen, que solen ser d’origen espanyol o nord-africà. Així, el resident i la seva parella han trobat envasos de sis països ‘exòtics’, amb aportacions provinents de la Xina, Índia, Alemanya, Turquia, Nigèria o fins i tot de les Illes Fiji, que disten a més de 17.000 km de Formentera.

S’estufador, abans i després de la neteja. Dennis Leisdorf.

Així mateix, aquest alemany establert a Formentera que fa anys que participa en iniciatives voluntàries per netejar la costa, com les que ha impulsat Plastic Free o Qué Celeste, ha lamentat que en aquest paratge de la Mola continuïn acumulant-se les embarcacions de la migració irregular. Com també ha denunciat Qué Celeste, aquestes barques suposen un problema perquè queden exposades a l’embat de les onades i amenacen en esbocinar-se i augmentar la quantitat de plàstic que de forma ordinària ja hi ha a la zona.
Leisdorf ha destacat que en la neteja del passat cap de setmana va detectar una densitat important de brutor en un tram en concret, entre es Ram i s’Estufador: “On normalment recollim dues bosses, n’hem omplert fins a 9”.

Bosses de residus prop de s’Estufador. Dennis Leisdorf.

Per la seva banda, Mikel Gabarain ha aplaudit l’acció de Leisdorf i ha esperonat a què més persones s’encaminin cap a aquesta o altres zones a fer neteges pel seu compte, sense que calgui fer una convocatòria pública. Arran d’aquestes iniciatives, explica Gabarain, alguns pescadors s’han posat en contacte amb ell amb l’objectiu de poder reaprofitar les boies que queden a la deriva i acaben a la costa.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES