TOP

“Per fi he complert la promesa que li vaig fer a la meva mare”

Ahir el Fòrum per la memòria d’Eivissa i Formentera reuní a desenes de persones al Cementeri Municipal, on es realitzà un acte en memòria de les almenys 58 persones que varen morir al camp de concentració de la Savina (es Campament), que entre 1940 i 1942 empresonà a més d’un milenar de represaliats pel franquisme en pèssimes condicions higièniques i deficient alimentació.
Entre els reunits en l’acte, hi havia els familiars d’Isidro Lechón Garrido, un extremeny que perdé la vida a Formentera. El seu nét, que feia dècades que buscava l’indret on reposen les restes del seu avi, Antonio Parra Lechón, ha declarat a Ràdio Illa que durant anys “les institucions no ens donaven cap pista però una tesi doctoral trobada a internet, ens va portar fins aquí i per fi hem pogut complir la promesa que l’hi vaig fer a la meva mare” en el sentit de localitzar i homenatjar a la víctima.

Acte as Campament i simulacre de consulta
Posteriorment, al camp de concentració de la Savina, el Fòrum per la Memòria va realitzar el ja tradicional acte en l’aniversari (14 d’abril) de la proclamació de la II República, en el qual els assistents gaudiren d’una sonada d’Aires Formenterencs. El doctor en història Santi Colomar llegí unes paraules per reivindicar la conservació d’aquest espai: “Es campament de Formentera és l’exemple del mal que pot arribar a fer el feixisme si se’l permet actuar”, i va afegir que “cal rebutjar la normalitat i la passivitat amb què assumim la presència dels presos polítics de tota mena, les limitacions de la llibertat d’expressió i l’aparició de discursos d’extrema dreta que atempten sobre els valors republicans”.
D’altra banda, també ahir el sindicat CGT organitzà una consulta simbòlica a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Hi participaren 47 persones que emeteren 35 vots a favor d’instaurar una república, 12 a favor de l’abolició de l’estat i cap a favor de continuar amb la monarquia.

 

 

Compartir

PROGRAMES