TOP
Una màquina de la campanya Be Blue per gestionar envasos buits a Formentera, el 2018.

Pla Pilot de Retorn d’Envasos: les raons a favor i en contra del Govern balear i de la PIMEF

Lídia Álvarez, gerent de la Petita i Mitjana Empresa de Formentera (PIMEF), exposa els motius que el sector local de distribució de begudes i aliments esgrimeix per oposar-se, de moment, a la implantació del pla pilot del Sistema de Devolució, Dipòsit i Retorn d’Envasos a la nostra illa.
Álvarez lamenta que bona part de la gestió d’aquest pla descansi sobre els comerciants, tot i que aquest sector “ni fabrica ni genera els residus”. Entre altres arguments en contra, des de la patronal s’indica que la implantació d’aquest sistema pot suposar un sobrecost pel senalló de la compra a Formentera.

En canvi, Sebastià Sansó, director general de Residus i Educació Ambiental del Govern balear, es mostra sorprès davant de les crítiques publicades per la patronal i exposa que fa uns dos anys que està treballant amb el Consell la implementació del pla pilot, que compta amb un finançament d’uns 500.000 euros provinent de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Sansó afirma que el Govern no imposarà un pla que no sigui desitjat des de Formentera, una illa que fins ara s’havia mostrat favorable a la seva implantació.
Així mateix, el director general assenyala que, tal com demana la CAEB, les màquines per gestionar la devolució d’envasos s’ubicaran en indrets públics, per no perjudicar la distribució d’espais a l’interior dels comerços. A més, ha anunciat que els negocis rebran ajudes per part del Govern amb la finalitat d’implementar el pla. D’altra banda, Sansó espera que el Consell també prepari avantatges pels comerços que se sumin al pla, com per exemple descomptes fiscals en la taxa de fems.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES