TOP
Rafa Ramírez a Ràdio Illa. Arxiu.

Ramírez, a favor d’incloure habitatges a preu taxat en les noves promocions privades en urbà

El conseller insular de Benestar Social, Rafa Ramírez, ha declarat a Ràdio Illa que la manca d’accés a l’habitatge a Formentera “és absolutament greu” i li “lleva la son”, i per solucionar aquesta problemàtica “s’han de prendre totes les mesures possibles” perquè està en risc el “futur social de l’illa”. El conseller ha afegit que malgrat que el Consell no té competències en aquesta matèria, “no s’ha posat de perfil” i ha abordat aquesta mancança obrint la nova Oficina d’acompanyament a l’Habitatge, que està en servei des del passat dilluns.

Promocions privades i límits al preu del lloguer
Per dinamitzar el mercat de l’arrendament per a tot l’any a Formentera, Ramírez s’ha mostrat partidari d’impulsar mesures com les inspeccions sobre l’ús turístic d’habitatges en els nuclis residencials, més inversió en habitatge protegit, que les noves promocions privades en zona urbana comprenguin un tant per cent d’habitatges a preu taxat o limitar els preus del lloguer “a les zones tensionades“. Sobre aquesta darrera qüestió, ha assenyalat que el Congrés i el Senat (en el qual és senador) tenen pendent tramitar i debatre la nova llei d’habitatge que hauria d’incloure aquest punt.

Serveis de la nova Oficina d’Habitatge
Sobre l’Oficina d’acompanyament a l’Habitatge ha recordat que ja està oferint assessorament i informació en aquesta matèria a la ciutadania de Formentera, tant a inquilins com a propietaris. De fet, apunta Ramírez, un dels objectius d’aquest nou servei és “col·laborar” en l’entesa entre “dos particulars que signen un contracte”. L’oficina, que es troba a les dependències de Benestar Social (al Centre de Dia), obre portes de dilluns a divendres de 8 a 15 h. Per demanar cita, cal cridar al telèfon 971 32 16 17 o escriure un correu electrònic a benestarsocial@conselldeformentera.cat.
El conseller ha reiterat alguns dels serveis en projecte de la nova oficina, com la creació d’una borsa de lloguer sostenible i l’elaboració d’estudis que permetin confeccionar un panorama real sobre el mercat de l’habitatge a l’illa.
La borsa de lloguer està cridada a aglutinar immobles per llogar tot l’any a preus “sostenibles”, uns preus que es determinarien mitjançant els estudis  del mercat a Formentera que impulsa l’Oficina de l’Habitatge. Per afavorir l’entrada d’aquests habitatges a la borsa, Ramírez ha avançat que “s’està estudiant” la fórmula per implementar una assegurança contra impagaments o desperfectes. A més, es volen aplicar rebaixes a l’Impost de Béns Immobles (IBI) i compensacions econòmiques dirigides a la propietat perquè llogui la casa a preus raonables.

Esmena d’Antonio Jesús Sanz
Així mateix, el conseller ha rebutjat les crítiques que apunten al fet que l’obertura de l’Oficina en el tram final de legislatura respongui a interessos electoralistes. Ramírez ha explicat que com que el Consell no és competent en aquesta matèria, calia que el finançament necessari per obrir aquest servei provingués del Govern balear, que és l’administració que sí que hi té atribucions. En aquest sentit, el també vicepresident del Consell ha recordat que quan Antonio Jesús Sanz era diputat per Formentera al Parlament autonòmic, negocià una esmena que s’ha inclòs en el pressupost de 2023, de manera que l’oficina i les polítiques d’habitatge del Consell compten amb una dotació total de 400.000 euros (sumant els comptes autonòmics de 2022 i 2023).

Línia d’ajudes al lloguer del Consell: “Més flexible”
Ramírez ha anunciat que la Junta de Govern de demà divendres té previst aprovar una nova línia d’ajudes del Consell per al lloguer d’habitatge habitual, que disposarà d’una partida de 70.000 euros. Aquests ajuts tendran unes condicions “més flexibles” per donar resposta a les persones que no han pogut accedir a les subvencions per a la mateixa finalitat del Govern balear.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES