TOP
Mares i pares durant la consulta d’ahir a l’institut.

Un 96% de pares i un 71% de docents de l’institut voten a favor de declarar-lo lliure de telèfons mòbils

Els pares i mares de l’Institut Marc Ferrer han votat majoritàriament a favor que aquest centre educatiu de secundària sigui declarat espai lliure de mòbils. Ahir al vespre, 49 pares i mares assistiren primer a una xerrada informativa sobre la qüestió a càrrec de Maikel Romero, tècnic de Benestar Social, i posteriorment participaren en la consulta, amb un vot anònim que podia emetre cada pare, mare o tutor legal. Es tracta de la segona de les tres votacions que el centre ha programat per consultar a tres col·lectius de la comunitat educativa: docents, alumnes i famílies.

Maikel Romero, ahir a l’institut.

 

Un 96% dels participants en la consulta de les famílies estigueren d’acord en declarar el centre lliure de mòbils durant tota la jornada lectiva. En canvi, un 2% votaren per permetre l’ús lliure del telèfon mòbil amb autogestió per part de l’alumnat i un altre 2% per continuar amb la normativa actual, és a dir, la prohibició dels mòbils durant tota la jornada lectiva a excepció de les estones d’esbarjo.
Un dels pares consultats per Ràdio Illa just després de la votació ha exposat que “és genial obrir aquest debat a casa i al centre”. Com reflecteix el resultat de la consulta, els arguments de mares i pares estan a favor que els menors no emprin mòbils en el centre educatiu: “Està bé que almenys de 8 a 14 h no utilitzin el telèfon i que en el pati sobretot, puguin relacionar-se entre ells sense pantalles”. Per una mare, el procés que ara aborda el centre era urgent: “Aquesta consulta arriba tard (…) hem vist que els nens no són prou responsables i se’ns està desbordant el tema”.

Pares i mares en el vestíbul de l’institut, ahir al vespre.

 

Consultes a professors i alumnes
Dies enrere, els docents es manifestaren en una consulta en què participaren 74 membres del claustre, que es mostraren majoritàriament a favor de la mateixa opció guanyadora entre els pares, tot i que de forma no tan aclaparadora. Un 71,6% dels professors s’inclinà per declarar el centre lliure de mòbils, un 25,7% per seguir com fins ara i la resta, un 2,7%, optà per l’opció d’ús lliure de mòbils amb autogestió de l’alumnat.
Per completar la consulta amb el conjunt de la comunitat educativa, ara queda pendent la votació dels alumnes, que probablement es portarà a terme els pròxims dies malgrat que encara no ha transcendit la data concreta. Mentrestant, el centre continua programant xerrades i activitats per a l’alumnat al voltant de l’ús responsable dels dispositius digitals.
Des de l’IES Marc Ferrer s’ha informat que la voluntat, després d’escoltar a docents i famílies, i quan s’hagi fet la consulta amb els alumnes, és prendre una decisió que compti amb un suport majoritari. Fins que aquesta decisió no s’adopti, l’institut continuarà amb la normativa vigent, és a dir, la prohibició dels mòbils durant tota la jornada lectiva a excepció de les estones d’esbarjo.

Un debat obert a Formentera i a tot l’Estat
A Formentera i a tot el país s’ha estès el costum de proporcionar un telèfon mòbil als menors quan accedeixen a l’educació secundària, amb 12 anys, o fins i tot abans. Aquesta pràctica ha estat posada en dubte per part dels experts, com recentment explicà el psicòleg i divulgador Marc Masip en una conferència del cicle 2023-24 de Xerrades per a Famílies i Docents.
Aquestes veus han estimulat que, no només a Formentera sinó arreu del país, tant centres educatius com famílies s’estiguin replantejant quin ús han de fer els joves dels dispositius mòbils i a partir de quina edat.
A Espanya un 75,5% dels infants de 12 anys empren telèfon mòbil, segons el Ministeri de Transformació Digital. La xifra ascendeix al 87,1% als 13 anys i fins al 94,9% als 15 anys. A més, en edats inferiors, el mòbil també està molt estès: més d’un de cada cinc l’utilitza amb 10 anys (21,2%) i fins a un 40,3% dels infants d’11 anys.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES