TOP
Juanan Mayans avui a Ràdio Illa.

Vesí de la planta de Transferència des Cap: “Ens aixecam pendents d’on vendrà el vent”

Juanan Mayans, vesí de la planta de Transferència des Cap, denuncia els problemes de males olors i rates derivats de l’elaboració de compost a l’aire lliure en aquesta instal·lació. Mayans, que ha viscut des de la infància en aquesta zona, afirma que “no entén” perquè el Consell continua amb aquesta activitat si no disposa dels recursos necessaris per dur-la a terme, en referència a la planta de compostatge pendent i que està prevista en el Pla Director de Residus de Formentera, aprovat el 2019.

La passada setmana Ràdio Illa informà que diversos vesins de la Planta de Transferència des Cap havien donat entrada en el registre del Consell de Formentera a una instància per denunciar les importants molèsties que els produeix l’elaboració de compost i per demanar a la institució insular el cessament “immediat” d’aquesta activitat “fins a la posada en funcionament d’unes instal·lacions adequades”. Els afectats han fet diversos registres de forma individual de la mateixa instància, en una acció “organitzada i consensuada”, segons han explicat, per reivindicar solucions per una problemàtica que denuncien des de 2018 i que perjudica les cases de la zona, entre les quals hi ha residències de tot l’any i també estades turístiques.

Denuncien vessaments en una Reserva Marina
D’altra banda, aquests residents des Cap indiquen que “l’àrea on es desenvolupa l’activitat de compostatge no disposa d’una llosa de formigó, ni d’un sistema de recollida de lixiviats” (els residus en forma de líquid que s’originen a partir de materials sòlids). La instància sosté que no existeix cap mètode per evitar que “aquests [lixiviats] es filtrin al subsol o directament a la mar (quan plou), vessant-se per les penyes (…), en una zona declarada Reserva Marina”.
Atesa aquesta descripció, els residents sol·liciten un “informe tècnic i mediambiental que avali aquesta situació” i reclamen al Consell una còpia de l’autorització d’ocupació [de l’àrea on es fa el compostatge] per part de Costes, ja que, apunten, està afectada per la zona de servitud. També demanen a la institució insular una còpia de la “llicència d’activitat que empara l’activitat en un abocador clausurat”.
A més d’entendre que s’incompleixen les normes sanitàries derivades dels Reglaments de la Unió Europea (1774/2002 i 208/2006) els vesins també reclamen una “còpia del pla de control de plagues” i un “anàlisi de control de patògens” així com còpia del “llibre de registre amb dates de volteig, temperatura i freqüència” de l’activitat de compostatge.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES