TOP
Plànol de la instal·lació.

El Consell renuncia a una subvenció per a pèrgoles solars i punts de recàrrega per reduir-ne l’impacte paisatgístic

El Consell de Formentera ha renunciat a una subvenció que tenia concedida des de 2021 per a la instal·lació d’una pèrgola fotovoltaica amb cinc punts de recàrrega semiràpida dobles per a vehicles elèctrics. La intervenció, impulsada per la conselleria insular de Medi Ambient, està projectada a la zona d’aparcament públic del costat del Poliesportiu Antoni Blanc i té un pressupost d’uns 238.000 euros, dels quals 185.000 estarien subvencionats.
Ara bé, tal com explica l’acta de la Junta de Govern insular del passat 10 de març, el Consell de Formentera té la “intenció de demanar una altra subvenció”, publicada el passat desembre, per finançar la mateixa actuació. En aquest sentit, des de l’àrea de Comunicació de la institució insular s’ha afegit que el projecte serà realitat “com més aviat millor” i que serà subvencionat per la nova ajuda del Govern publicada el desembre. Segons detalla la mateixa font, aquesta subvenció s’inclou en una partida de fons europeus corresponent a Formentera d’1.150.000 euros per a la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques en aparcaments públics i la col·locació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

L’aparcament públic on s’ha projectat la pèrgola solar, al costat del Poliesportiu Antoni Blanc.

Els motius de la renúncia
D’acord amb l’acta de la Junta de Govern, la renúncia a la subvenció concedida el 2021 s’ha produït arran de què s’hagi modificat el projecte inicial, que comptava amb una marquesina d’acer inoxidable i alumini. Amb la finalitat “d’harmonitzar la integració paisatgística de la instal·lació” s’ha canviat l’estructura metàl·lica per una de fusta. Aquesta modificació del projecte, “no afectaria els termes pels quals s’ha obtingut la subvenció”, però sí que ha provocat que no s’hagi pogut portar a terme l’execució de la instal·lació en el termini màxim, que expirà el passat 30 de desembre. En aquest sentit, l’acta indica que “vist que la modificació a projectar preveia un endarreriment, tant en la fase d’aprovació definitiva del projecte per part del Consell, com del posterior procés de licitació per l’execució de la instal·lació” es feia “impossible poder complir amb els terminis indicats”.

Una pèrgola per abastir els cotxes i el poliesportiu
Aquesta instal·lació en forma de pèrgola elevada perquè hi puguin aparcar els cotxes a sota, comptarà amb 260 plaques fotovoltaiques i permetrà generar anualment gairebé 135.000 kWh (kilowatt/hora). Quan es presentà el projecte, el 2021, estava previst que aquesta energia fos autoconsumida pels cincs punts de recàrrega que hi haurà sota la pèrgola i amb l’excedent es podria abastir el poliesportiu. La instal·lació esportiva, segons els càlculs de fa gairebé dos anys, té un consum anual d’uns 231.000 kWh. És a dir, l’energia de la pèrgola podria cobrir pràcticament la meitat del consum anual generat pel poliesportiu.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES