TOP
Instantània de la reunió entre Consell i Medi Ambient. CIF

Formentera proposa al Govern la instal·lació “progressiva” de nous camps de boies ecològiques

En reunió celebrada avui a Palma, la presidenta del Consell, Ana Juan, ha proposat al conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir, que Formentera disposi de nous camps de boies regulats a la zona del Parc Natural de ses Salines, tal com recull el decret Posidònia, i incrementar així els fondejos ecològics en aquesta zona protegida “que, a més, s’haurien d’implantar de manera progressiva a tot el litoral de l’illa”. El conseller Mir ha donat suport a la proposta de Formentera i s’ha compromès “a avançar amb la resta d’administracions competents en aquest sentit, on Formentera és ja un referent en la protecció de la posidònia”.

Mesures per pal·liar la pressió al litoral i l’amenaça mediambiental
Des de Formentera s’ha plantejat també que els camps de boies comptin “amb un servei de gestió i recollida de residus de les embarcacions fondejades per evitar així possibles vessaments com el que va succeir aquest mes d’agost i va obligar a tancar la platja des Pujols”. En aquest sentit, el decret Posidònia distingeix la zona des Pujols “com a praderia catalogada d’alt valor”. Segons la cap de l’executiu insular, aquestes mesures “són cabdals davant la pressió que pateix el nostre litoral, que amenaça el nostre medi ambient“. En l’actualitat a la nostra illa hi ha dos camps de boies, el de s’Alga, a s’Espalmador, i el des caló de s’Oli.

Requeriment d’informació sobre els establiments del Parc Natural
A la trobada també s’ha parlat de la petició d’informació, per part de la conselleria balear de Medi Ambient, relativa a la legalitat urbanística i llicències d’activitat de Beso Beach, Molí de Sal, el Pirata, Juan y Andrea, el Tiburón, Levante i es Ministre, establiments situats dins el Parc Natural que havien sol·licitat concessió d’ocupació de Béns de Domini Públic Marítim Terrestre amb la finalitat de regularitzar la seva activitat dins del domini Públic.

El conseller Mir ha qualificat aquesta de petició d’una “relació administrativa, totalment comú i ordinària dins de l’administració pública”.
Des del Consell s’ha explicat que abans de l’estiu es va produir una reunió entre tècnics de l’àrea de Territori del Consell i tècnics del Parc Natural de l’àrea de Medi Ambient del Govern per concretar detalls sobre el requeriment d’informació, una petició a la qual el Consell té previst donar resposta en les pròximes setmanes.

Cal recordar que a inicis d’agost es va mantenir una reunió de coordinació de seguretat amb motiu de la proliferació de festes en la zona de la platja de Cavall d’en Borràs on la Conselleria autonòmica de Medi Ambient es va comprometre a estudiar els impactes negatius per al medi que es produïen en aquest lloc concret, al voltant del Beso Beach.

Barques de vigilància del fondeig, EDAR i processionària
Durant la reunió, també s’han abordat altres qüestions, com el servei de vigilància i assistència del fondeig, que enguany no s’ha cobert al 100% i que el Consell ha demanat que per l’inici de la pròxima temporada es cobreixi íntegrament.

Així mateix, s’ha abordat el funcionament de l’EDAR i la depuració d’aigües per al regadiu. “Hem de continuar treballant de manera conjunta, també amb la conselleria balear d’Agricultura, per tancar el cicle de l’aigua a Formentera”, ha apuntat Ana Juan, que també ha insistit que s’ha de continuar amb la lluita contra la processionària. “Som conscients que per les característiques de la nostra illa, amb moltes construccions disseminades i la peculiaritat del nostre bosc, combatre la plaga és més complicat que en altres illes, però no podem abaixar la guàrdia i s’han de trobar els mecanismes adequats”.

La presidenta ha mostrat la seva satisfacció per la predisposició del conseller i ha ofert ajuda al Govern “per portar a terme aquests projectes i continuar treballant de manera coordinada”.

A la reunió també hi han participat el conseller insular de Medi Ambient, Antoni Tur, el director general d’Espais Naturals, Llorenç Mas, i el gerent d’Abaqua, Guillem Rosselló.

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    Els camps de boíles de espalmador I calo de S’oli van començar amb bones intencions però s’han convertit en un negoci que no te res a veure amb la protecció del medi ambient. Cuant es van instal·lar les boies eren gratuïtes però ara les controla Ports Ib, han augmentat les estores i els preus. Els residents ja no podem anar ni a espalmador ni a calo de d’oli, aquest es el model que voleu per tot el litoral? Quina desgràcia

Deixa una resposta

PROGRAMES