TOP
Imatge promocional d’Airbnb.

Més d’un de cada tres allotjaments turístics de Formentera a Airbnb no mostra número de registre

Més d’una tercera part de les ofertes d’allotjament turístic de Formentera publicades en el popular portal Airbnb no mostra cap número de registre, tot i que aquesta és una obligació que recull la Llei de Turisme balear i el Reglament de comercialització d’Estades Turístiques del Consell de Formentera. En una recerca feta amb el filtre “dates flexibles”, de les 123 propostes d’allotjament disponibles per dos nits durant el mes de setembre, 43 no exhibeixen cap número de registre, és a dir, el 34,9% del total.
Aquesta dada suposa un creixement de l’oferta turística sense registre, ja que en el maig de 2022, aquests allotjaments representaven un 16% dels anuncis d’Airbnb.

Des de mansions de luxe a habitacions en apartament compartit
Entre les 43 ofertes detectades sense número de registre, abunden els apartaments as Pujols, però també n’hi ha a la Savina i cases en zones rústiques de tota l’illa. També hi ha el cas de diversos allotjaments a Sant Francesc, un d’ells situat en una promoció immobiliària de recent construcció, dins d’un dels tres nuclis de l’illa on ja no es pot donar d’alta cap nova oferta turística.
Així mateix, entre els anuncis observats, hi ha mansions dirigides a clients amb alt poder adquisitiu, com una casa per a 12 persones, amb quatre suites de luxe i piscina que costa més de 2.000 euros la nit. Per a altres butxaques, també hi ha almenys un cas de lloguer d’habitació a l’interior d’un habitatge, una modalitat no contemplada en la normativa turística. Crida l’atenció que, segons les fotos, en aquesta habitació per a dos persones amb prou feines hi caben dos llits un al costat de l’altre. Aquest allotjament surt a 153 euros la nit.
D’altra banda, també són destacables els 10 anuncis detectats a Airbnb que proposen estades en embarcacions, tot i que no s’han inclòs entre les 43 ofertes d’allotjament sense registre comptabilitzades. La majoria dels anuncis són de lloguer de velers i els preus són variables, n’hi ha des de poc més de 200 euros, fins a 1.200 euros la jornada.

Cos d’inspecció insular
Des del Consell de Formentera s’ha informat que els Serveis d’Inspecció, que fan tasques en diverses àrees insulars, entre elles, la de Turisme, compten amb 2,5 efectius, és a dir, dos treballadors a jornada completa i un tercer a mitja jornada. Així mateix, està previst que s’incorpori un quart inspector pròximament. Des de la institució insular s’ha informat que la nova conselleria de Turisme està impulsant una campanya d’inspeccions turístiques, tot i que encara no han donat fruit.

Normativa aplicable
Les 43 ofertes d’allotjament disponible per al pròxim setembre detectades per Ràdio Illa no mostren el número de llicència turística, d’estada turística (ET) o, en detriment d’aquest, tampoc es fa constar el número de registre general d’entrada de la Declaració Responsable d’Inici d’Activitat (DRIAT). Cal recordar que l’article 19 de la Llei 8/2012 de Turisme de les Illes Balears, en el seu apartat “c” estableix que entre els deures de les empreses turístiques hi ha “exhibir en un lloc de fàcil visibilitat els diferents distintius acreditatius de classificació, categoria i especialització de l’establiment, així com els distintius de qualitat, cabuda i qualsevol altra informació referida a l’exercici de l’activitat, d’acord amb el que estableix la normativa corresponent”. D’altra banda, en el Reglament 1/2015 pel qual es regula la comercialització d’estades turístiques en habitatges a l’illa de Formentera, l’article 12 fixa les “obligacions del comercialitzador”, entre les quals hi ha “incloure en tota la publicitat el número de registre oficial del comercialitzador, així com el número d’inscripció en el Registre dels habitatges objecte de comercialització”.

Sancions de fins a 40.000 euros
Segons la Llei de Turisme balear, la publicitat d’un allotjament turístic sense publicar el número de registre o sense la referència a la Declaració Responsable d’Inici d’Activitat (DRIAT), suposa una infracció lleu que es pot castigar amb multes de fins a 4.000 €. En el cas de no tenir autorització la infracció es consideraria greu i la sanció podria ser entre els 20.000 i els 40.000 €.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES