TOP
Antoni Tur, durant la primera jornada de xerrades.

Xerrades Qué Celeste: Antoni Tur, a favor de posar un “topall” a la nàutica recreativa

El conseller insular de Medi Ambient, Antoni Tur, s’ha mostrat a favor de fixar un límit màxim en la capacitat d’acollida d’embarcacions fondejades en el nostre litoral. Així ho exposà en la seva intervenció en una de les taules rodones celebrades en el Qué Celeste Festival, que tengueren lloc a l’espai Cultural de Sant Ferran els passats divendres i dissabte. A la xerrada, que portava per títol ‘Com ens afecta la saturació del turisme nàutic a Formentera’, Tur, assegurà que “el que està passant és una mica el mateix que passava a ses Illetes, quan ens vam adonar que tots els turistes volien anar-hi, al final acaba sent necessària una regulació. I una regulació és posar un topall, i quan ja no hi cap ningú, no hi cap ningú”. Tur va concloure: “Ara toca fer això a la mar”. Cal recordar que el Consell l’any 2017 ja presentà un projecte per regular i limitar en 791 la presència d’embarcacions d’esbarjo a les nostres costes. Ports de Balears també realitzà el 2020 un altre informe que determinava una capacitat de càrrega de la nostra costa amb “xifres bastant semblants”, concretament 925.
A les dos jornades de xerrades, en què hi havia representants de Formentera, Eivissa i Menorca, hi han pres part, empresaris, tècnics, activistes, voluntaris a favor del medi ambient, periodistes i polítics, entre ells, a més del citat conseller, hi han acudit la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer; la de Cultura, Susana Labrador; i el diputat formenterer, Antonio Jesús Sanz, així com l’exparlamentària i exconsellera de Medi Ambient, Sílvia Tur.

Gestió de residus
En la mateixa xerrada sobre turisme nàutic a Formentera, va destacar el testimoni del menorquí Bernat Casasnovas, que a través de la Cooperativa Adriza Mediterrània, impulsa un projecte de recollida d’aigües brutes i residus sòlids a més d’abastiment d’aigua potable per al turisme nàutic que fondeja fora de ports. Arran d’aquesta intervenció, Toni Juan ‘Pins’, de l’Associació de Serveis Nàutics de Formentera, reclamà una gestió de les aigües fecals i dels residus que genera la nàutica recreativa que fondeja a les nostres costes: “Cal fer extensius els serveis que tenim a terra també a la mar, clavegueram, recollida de fems… Per què no? Si el que tenim és una petita ciutat flotant, aquí davant”.

Descontrol a la mar
Així mateix, ‘Pins’ també assenyalà la falta de control en l’àmbit marí que provoca que quedin impunes la majoria dels incompliments mediambientals o amb relació amb la seguretat dels banyistes. Durant la xerrada se’n posaren diversos exemples, com les barques que naveguen o fondegen en la zona exclusiva de bany (la primera franja de mar de 200 metres a les platges, o de 50 m a la costa rocosa), o els iots que organitzen festes a bord, generant una notable contaminació acústica. L’empresari del sector nàutic afirmà: “Sempre hem reclamat dotacions de la Guàrdia Civil, ens trobam en un lloc on es poden acumular 3.000 barques i no hi ha autoritat… No hi ha cap control?”.
El cert és que la dotació a Formentera d’agents de Medi Ambient, una figura amb capacitat sancionadora en el Parc Natural, està conformada per tres efectius, tot i que durant aquest estiu, dos han estat de baixa i el Govern balear no ha destinat a la nostra illa cap substitut. Pel que fa als recursos marítims de la Guàrdia Civil, són compartits amb Eivissa, cosa que complica la seva arribada a la zona sud de Formentera i quan han d’inspeccionar la zona nord, més propera a l’illa veïna, també han arribat tard en algunes ocasions.

Retirada de 300 quilos de brossa a la costa
D’altra banda, Qué Celeste organitzà dissabte una neteja del litoral as Carnatge, que comptava amb la col·laboració de Plastic Free Formentera.

Voluntaris netegen la costa des Carnatge.

A la crida s’hi presentaren una vintena de voluntaris que ompliren vint bosses grans de fems. Entre altres objectes, recolliren ampolles, bidons i molt plàstic petit. També restes d’una barca i un plàstic molt gran del que no se n’ha sabut identificar l’origen. En total, 300 quilos de brossa retirats amb el suport de Trasmapi i l’Escola Municipal de Vela, que prestà els seus caiacs.

Fonts d’aigua potable per reduir plàstics
Una altra de les iniciatives mediambientals destacades en la V edició del Qué Celeste Festival fou la dispensació gratuïta d’aigua potable i fresca a la plaça de Sant Ferran, una iniciativa dirigida a reduir el consum d’envasos de plàstic d’un sol ús i que ja és un clàssic d’aquest esdeveniment.

Un infant es dispensa un got d’aigua a la plaça.

Es tracta d’una instal·lació en forma de botella gegant que facilita Clean Wave i que va servir, en una de les xerrades, per reclamar al Consell de Formentera que executi un dels projectes aprovats en els pressupostos participatius de 2022. Es tracta de la instal·lació de fonts d’aigua potable a parcs, places i equipaments esportius de Formentera. Fou el segon projecte més votat pels representants del Consell d’Entitats i finalment un dels cinc seleccionats per executar. Proposat per AVIF (Associació de Veïns de l’Illa de Formentera) i Cosmitos EC, compta amb un pressupost de 80.000 euros, i segons informà el Consell “integra els projectes de fonts a zones públiques i d’esports ‘Plàstic zero’ amb l’objectiu de reduir l’ús de plàstic i fomentar hàbits saludables”.

La plaça plena a vessar
Les dos nits de concert i les tardes de tallers infantils i espectacles de circ que han configurat el Qué Celeste 2022 convertiren Sant Ferran en l’epicentre de l’art i l’activitat social de Formentera. La convocatòria fou un èxit de públic, tant de residents com de turistes, que gaudiren de les propostes i de la decoració de la plaça, feta amb residus reutilitzats i amb inspiració mediambiental.

El públic ompli la plaça el vespre de divendres.

A l’esdeveniment hi acudiren alumnes del CEIP Sant Ferran i del CEIP Mestre Lluís Andreu per muntar parades amb venda de menjar i dolços per sufragar viatges d’estudis. Així mateix, el Consell de Formentera desplegà una taula de la campanya de prevenció d’agressions sexistes i de consum d’alcohol, una iniciativa que ja s’ha impulsat en altres festes al llarg de l’estiu.

Alumnat de Primària de Formentera venent dolços per recaptar sous.

Taula de sensibilització contra les agressions masclistes.

Mikel Gabarain, un dels caps visibles de l’organització, s’ha mostrat satisfet per la resposta del públic i ha agraït a voluntaris, empreses i institucions el seu suport a aquest esdeveniment autogestionat que intenta generar consciència en l’àmbit del medi ambient. Gabarain també ha declarat que “cal fer autocrítica i veure com plantejam la recollida dels residus que genera el festival l’any vinent, perquè en els poals que hem instal·lat a la plaça mentre durava el circ i els concerts no es van separar bé els fems”.

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    Posar un topall en aquesta illa vol dir pagar. Vindran tants Barcos com sempre però el Consell recaudarà un munt de sous, com amb el Formentera Eco(nomica)

Deixa una resposta

PROGRAMES