TOP
Lidia Álvarez i Lina Tur.

Els botiguers demanaran al Consell un Pla de Prevenció per respondre a “l’onada de robatoris”

L’Associació de Botiguers de Formentera ha anunciat a Ràdio Illa que sol·licitarà al Consell de Formentera que elabori un Pla Local de Prevenció i Seguretat que doni resposta als robatoris i assalts que estan afectant a comerços i establiments de restauració de la nostra illa durant les darreres setmanes. Així ho ha assenyalat la presidenta d’aquesta entitat, Lina Tur, qui ha expressat la preocupació del sector: “El comerç és molt vulnerable pel seu nivell d’exposició” davant d’aquesta “onada de robatoris a la qual no hem de treure importància, perquè són actes delictius”. Aquest escenari genera “inseguretat, preocupació i impotència en els comerciants (…) i dificultats per dur a terme una activitat [econòmica] durant l’hivern que [ja de per si] sol ser de moderada a fluixa”, assegura Tur.

En aquest sentit, Joan Marí, de Sa Llibreria Tur (abans Tur Ferrer), ha explicat que després de l’assalt que el seu comerç patí el passat 28 gener, ha observat que els responsables dels establiments públics de la zona estan “nerviosos i cansats d’aquesta situació, perquè no saps qui serà el pròxim” i ha afegit que alguns estudien mesures per prevenir pròxims robatoris, com instal·lar reixes metàl·liques o càmeres de videovigilància.
D’altra banda, Lidia Álvarez, gerent de la PIMEF ha recordat que malgrat que els successos no siguin “grans robatoris” ni obra de “grans ments criminals (…) per al petit comerç suposa una despesa enorme”, en referència al fet que sovint per als responsables dels establiments és més costós pagar la reparació dels vidres romputs i les portes forçades que assumir les pèrdues pel material robat.

Pla Local de Prevenció i càmeres de videovigilància 
Tur ha detallat que el Pla Local de Prevenció i Seguretat hauria de constar d’uns criteris per elaborar un diagnòstic de l’escenari que permeti establir “graus de criminalitat” que contemplin actuacions de resposta adequada per a cada circumstància per part de les administracions i forces de seguretat.
D’altra banda, tant Tur com Álvarez, han estat d’acord amb la posada en marxa del pla pilot que el Consell estudia per instal·lar càmeres de videovigilància en l’espai públic. Ara bé, les responsables de les entitats empresarials han demanat que, a més de col·locar aquests dispositius en les bateries de contenidors de residus o en equipaments públics, el Consell valori la possibilitat d’instal·lar càmeres en els principals carres comercials.

Una desena d’assalts
Des de finals de novembre, Ràdio Illa ha tengut constància d’una desena de robatoris o temptatives en establiments situats en diversos punts de l’illa. El mètode dels lladres ha set esperar a la matinada per forçar la porta d’entrada o rompre els vidres per intentar sostreure sous en efectiu, botelles d’alcohol o roba i calçat. Fins ara, Ràdio Illa ha comptabilitzat assalts en els següents establiments: Atmósfera SportCorall Vermell, la cafeteria de l’IES Marc Ferrer, Sa Pizza, Llibreria Tur Ferrer i dos vegades en el bar del Poliesportiu (Sant Francesc), Benzinera Repsol (Sant Ferran), Cafè Formentera 28 (es Pujols), i Supermercat Es Cap (cap de Barbaria).

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES