TOP
Verónica Castelló, a Ràdio Illa. Arxiu.

El Consell estudia la reclamació d'”uns 4,5 milions d’euros” addicionals de la nova contracta de residus

La consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental, Verónica Castelló, ha explicat a Ràdio Illa que el “reequilibri econòmic” que sol·licita Prezero, l’empresa adjudicatària de la recollida de fems, al Consell de Formentera pujaria a “uns 4,5 milions d’euros”. Prezero justifica aquest cost adicional pel retard d’un any en l’adjudicació de la contracta, ja que estava previst que es dugués a terme el 2022 i, finalment, s’ha produït el 2023. Aquests 4,5 milions d’euros adicionals, que la institució insular està estudiant si acceptar o no, s’haurien de sumar als 35 milions d’euros (IVA inclòs) del preu de la nova contracta de residus, que és de 10 anys.
Podeu escoltar l’entrevista sencera en aquest reproductor:

Així mateix, la consellera ha assenyalat que està previst que el cost de la gestió de fems a Formentera pugi en almenys “un 50%” i que aquest increment es reflectirà en la taxa de residus dels contribuents a partir de 2024. En aquest sentit, la consellera ha indicat que l’antic equip de Govern no aprovà la nova ordenança municipal que hauria d’acompanyar el nou servei.
La nova contracta de residus, que ja està signada, es troba actualment en “període de transició de 8 mesos”. És a dir, que fins “al març o abril” de 2024 el servei anirà ampliant-se en funció de la nova contracta, amb nous vehicles, més personal i millores en la Deixalleria i ampliació del seu horari, entre altres.

El compost i les molèsties als veïns des Cap 
Sobre la generació de compost a l’aire lliure a la Planta de Transferència des Cap amb material orgànic provinent dels grans productors durant la temporada turística, la titular de Gestió Mediambiental ha assegurat que el Consell es vol replantejar com abordar aquest assumpte de cara a la campanya 2024. La consellera ha afirmat que té presents les molèsties que pateixen els veïns de la planta i vol evitar-les. Per això, ha argumentat que fins que no hi hagi una nau tancada de gestió de matèria orgànica construïda, caldrà estudiar si es poden enviar aquests residus a Eivissa o quins nous mitjans s’hi poden destinar per mitigar els efectes nocius per als residents pròxims. A més, Castelló ha confirmat que el contenidor d’orgànica per als ciutadans en general i durant tot l’any s’implantarà, sempre que hi hagin mitjans per gestionar aquests residus, a finals de 2024 o principis de 2025.
Finalment Castelló ha anunciat que el Consell de Formentera estudiarà la instal·lació de càmeres de vigilància en els punts de recollida de residus com a mesura dissuassòria per evitar accions incíviques, tal com ha implantat l’Ajuntament de Sant Antoni.

Canvis en les ajudes per a la compra de bicicletes
D’altra banda, la també titular de Mobilitat ha informat que els pròxims dies es publicaran les noves ajudes del Consell perquè els residents comprin bicicletes elèctriques i convencinonals, dotades amb una partida total de 15.000 euros. Castelló ha detallat, amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany hi ha un canvi en el format de les ajudes, i en comptes de ser una quantitat fixa, serà proporcional al preu del vehicle. D’aquesta manera, l’administració insular subvencionarà un 20% de l’adquisició de bicicletes convencionals (per un màxim de 1000 euros de preu) i el 25% de la compra d’una bicicleta elèctrica (per un màxim de 3000 euros de preu). En el cas de l’electrificació d’una bicicleta convencional, l’ajuda serà del 15% (per un màxim de 600 euros), segons ha matisat la consellera després que en aquesta entrevista exposàs, per un ‘error del directe’, que les ajudes en aquest capítol serien fixes.
A més, un altre dels canvis que ha esmentat la consellera és que les bicicletes es podran comprar en establiments de fora de Formentera. Així mateix, enguany no es reeditarà l’ajuda per a reparació de bicicletes. Els pròxims dies el Consell comunicarà més detalls, com ara els terminis i els tràmits necessaris, per obtenir les ajudes de compra de bicicletes.
Sobre la nova contracta de transport públic terrestre, la responsable de Mobilitat ha declarat que espera que el concurs surti publicat a finals de 2023 o principis de 2024 i que en tot cas, el nou servei hauria d’estar en funcionament al llarg de l’any vinent.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES