TOP
Ivan Pérez Marí, aquest matí a Ràdio Illa.

Els pescadors avisen: el Mediterrani “està bullint” i la llagosta s’acaba

Iván Pérez Marí, patró major de la Confraria de Pescadors de Formentera, explica a Ràdio Illa que la pujada de temperatures de la mar associada al canvi climàtic està repercutint notablement en les espècies marines d’interès comercial. Pérez Marí assegura que “ja no hi ha cries de llagosta” i que només es capturen exemplars adults, cosa que complica el manteniment d’aquesta pesca les pròximes temporades. Així mateix, el cap dels pescadors de Formentera constata que aquesta anomalia no és excepcional sinó generalitzada, i que estem sent testimonis d’un ràpid i, de moment, imparable, procés de degradació del fons marí i de la vida que acull.

Pérez Marí ha posat més exemples, com la falta d’espècies típiques de Formentera que acostumaven a atracar-se a les praderies de posidònia per amollar els ous, com el moll, la rascassa o la roja. El pescador també afirma que per mor de les altes temperatures, altres peixos clàssics de la gastronomia local, com la sírvia o el gerret, cada vegada s’aproximen menys a la costa, on haurien de realitzar la posta d’ous.

El nou edifici de la Confraria segueix sense pescadors
D’altra banda, Pérez Marí ha avisat que està en perill la subvenció d’uns 400.000 euros provinent del Grup d’Acció Local de Pesca (GALP) per a l’adquisició dels equips frigorífics del nou edifici de la Confraria de Pescadors, buit des de que acabà de construir-se, el febrer de 2021. El patró major ha assegurat que la connexió elèctrica de les noves instal·lacions està sent molt problemàtica, amb contínues avaries que estan retardant que els pescadors puguin traslladar-se al nou edifici. Aquesta demora en l’ocupació del nou immoble és la que podria comportar la retirada de la subvenció. De fet, estava previst començar a fer-lo servir el pròxim dilluns, però fins que no estigui resolta la problemàtica de la línia elèctrica aquest trasllat no es podrà dur a terme. En aquest sentit, Pérez Marí lamenta la lentitud i manca de recursos de l’Autoritat Portuària de Balears (APB) en solucionar les avaries de la connexió elèctrica.

Compartir

PROGRAMES