TOP
Instantània de la sessió. CIF

Ana Juan planteja aturar el creixement turístic i defensa la protecció del territori

La presidenta del Consell, Ana Juan, ha obert avui la primera sessió del debat sobre l’estat de Formentera amb un discurs que ha defensat els projectes de regulació que ha impulsat el Consell, com ara Formentera.eco i la regulació de l’estany des Peix, i ha llançat una reflexió a la societat formenterera sobre si cal continuar creixent turísticament. “Avui en dia, estam en un punt de mira perillós que pot fer que Formentera acabi morint d’èxit si no actuam i posam les mesures per preservar la nostra illa. Nosaltres, els formenterers i formentereres, i també molts dels nostres visitants, estam comprovant que aquesta amenaça l’estam patint en les carreteres, les platges, els camins, el litoral… I que aquesta amenaça no sols posa en perill el nostre model turístic, sinó que està trastocant la forma de vida de la nostra gent”, ha assenyalat Juan.

Protecció de territori i creixement turístic
La cap de l’executiu insular ha recordat que “en la protecció del nostre territori està la nostra raó de ser”, i ha defensat els projectes de Formentera.eco, “pioner” i el de regulació de l’estany des Peix, “una regulació que no existia enlloc de les Balears i que a Formentera, ningú, fins avui, s’havia atrevit a fer”. Ana Juan ha subratllat que “recuperar l’estany des Peix ens ajudarà a valorar la importància de preservar la nostra natura, a recuperar part de la nostra identitat i a mostrar a les noves generacions que hi ha esperança i que aquesta meravellosa illa té un futur prometedor”.

Sobre el creixement turístic i la congelació de prop de 3.800 places turístiques a Formentera per la llei turística, la presidenta ha reflexionat: “Si estam aplicant polítiques de regulació, de veritat volem continuar creixent? Hem de ser coherents amb la nostra illa i amb les polítiques que aplicam”.

D’altra banda, Juan ha destacat la feina que ha fet el Consell de coordinació amb altres administracions i l’aportació de Formentera a les lleis balears de turisme, de consells, de joventut o d’educació, una coordinació que també ha suposat l’obertura del col·legi de Sant Ferran, la posada en marxa del servei del 061 durant tot l’any o el retorn del servei d’hemodiàlisi.

Transport marítim i port de la Savina
La presidenta ha fet referència també a l’aprovació del decret de transport marítim “que ha de ser l’eina per millorar i regular la mobilitat marítima, les excursions turístiques i garantir la mobilitat dels residents, amb les barques de primera i darrera hora del dia”.
Ana Juan ha assenyalat que “s’ha de continuar treballant per millorar i adequar al nostre port i a les nostres necessitats amb criteris de sostenibilitat mediambiental, econòmica i social” i ha lamentat que “el port de la Savina està patint les conseqüències d’una guerra entre interessos econòmics, que hem vist abans en altres ports propers, i que està afectant de manera greu molts negocis i empresaris de l’illa i també a la mateixa operativitat i seguretat d’aquest espai. Aquí no hi ha vacil·lacions possibles: el Consell i jo mateixa, com a representant en el consell d’administració de l’Autoritat Portuària, sempre defensarem l’interès general per damunt dels interessos particulars, i sempre defensarem un port més social pensat per als nostres residents, per als nostres pescadors i, en definitiva, per a Formentera”.

Habitatge
A més de l’equilibri mediambiental, la presidenta també ha parlat de l’equilibri social, “que el tenim també en alerta vermella pels problemes gravíssims per culpa de l’accés a l’habitatge. La nostra obligació com a representants polítics és cercar solucions i tractar de minimitzar aquest impacte, per exemple, oferint l’oportunitat a aquells habitatges que han quedat fora del lloguer turístic es puguin oferir com a lloguer per tot l’any. Si la llei ens ho permet, endavant. Crec que estam davant una bona oportunitat per intentar-ho i hem de ser valents”, ha assenyalat Juan, que ha anunciat que “després de l’estiu obrirem l’oficina de l’habitatge a Formentera, un projecte que la pandèmia ens va aturar, però que és absolutament necessari. El Consell ha d’acompanyar i ajudar els nostres residents a trobar una llar a un preu digne i també estam treballant en la creació d’una borsa d’habitatge ètic”.

Projectes en marxa
Durant el seu discurs, la presidenta ha fet un repàs a la feina feta en les diferents àrees del Consell i ha marcat alguns dels projectes que es posaran en marxa aviat o que estan en tràmit, com ara la residència, que obrirà després de l’estiu, la nova contracta de residus, la primera pèrgola fotovoltaica a un aparcament públic de Formentera, la implantació del sistema de retorn d’envasos, el centre d’emprenedoria o les noves graderies del camp municipal de futbol.

Finalment, Juan ha tingut un record per al manteniment i la valoració del patrimoni, material i immaterial de Formentera, “perquè representa la visió de futur d’un poble, i és molt important fer valdre tots aquells elements que configuren el que som i donen sentit a l’illa que projectam”. En aquest sentit, ha subratllat la figura dels majors de la nostra illa. “Quan parlam d’illa de futur, de noves generacions, de camins cap a la sostenibilitat, de models d’illa, els hem d’escoltar i aprendre’n, perquè ells també tenen molt a dir, perquè són una font de saviesa i són els que guarden el veritable llegat de Formentera”, ha conclòs.

La segona sessió del debat se celebrarà aquest dijous a les 9 h, amb les proposicions dels grups polítics.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES